Una Mica D'explicacio.........

Sortides mensuals de l'any 2012

Moderadors: Airald, Kinder

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Kpeps » dv. març 30, 2012 11:24 am

Imatge

La comarca del Bages es troba al centre de Catalunya. La seva capital és Manresa, té 35 municipis, i inclou una part de la comarca natural del Moianès i una part de la del Lluçanès, així com un municipi de la de l'Alta Segarra, o Segarra calafina. No s'ha de confondre amb el municipi de Bages de Rosselló.


Imatge

Manresa és la ciutat capital de la comarca del Bages, al pla de Bages, a prop al nord-oest de l'angle on conflueixen els rius Llobregat i Cardener. Nus molt important de comunicacions, accentuat amb l'eix del Llobregat i l'eix transversal, entre la muntanya i el mar

Imatge

entre les planes interiors de l'Urgell i la Segarra i les comarques orientals del país. Ha jugat sempre al llarg de la història un paper destacat en l'organització de la Catalunya central.

Imatge
Imatge

Actualment l'alcade és Valentí Junyent, de CiU. Manresa és just al cor de Catalunya, ja que si es mira en un mapa, es troba que és situada al bell mig, a prop del centre de Catalunya (el centre geogràfic és el Santuari de Pinós, a prop i al nord-oest de Manresa).

Imatge

mes informacio: http://ca.wikipedia.org/wiki/Manresa

La Sèquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa.

Té un recorregut de 26 quilòmetres i va ser projectat per l’enginyer Guillem Catà. Considerat com una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval, el canal tan sols té un desnivell de 10 metres al llarg del seu recorregut, un fet insòlit si es té en compte els mitjans rudimentaris de l’època en què va ser construït.

Imatge

Per a fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes que salven els desnivells del terreny per on passa el canal. Alguns d’aquests aqüeductes, com el de Conangle, el Vilar o el de Santa Maria, són considerats avui veritables monuments i, més, si es té en compte, l’òptim estat de conservació que mantenen a l’actualitat.

Però el més rellevant de la Sèquia és que, sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

Imatge

Al llarg dels 26km de la Sèquia es poden visitar molts espais d'interès natural, històric o arquitectònic com:
La Resclosa dels Manresans. Punt d'inici de la Sèquia, on capta les aigües del riu Llobregat. Es conserva la resclosa originària de forma semiel·liptica i feta amb troncs de fusta, però modernament coberta amb formigó. En una caseta adjacent es regula l'entrada d'aigua al canal, que en aquest primer tram és subterrani.
El Castell de Balsareny. Situat damunt d'un turó al mateix punt d'inici de la Sèquia, és un castell característic de l'època del gòtic, que ha estat residència de diverses famílies nobiliàires.
L'aqüeducte de Conangle. Al llarg del seu recorregut la Sèquia passa per 31 aqüeductes. Alguns de grans dimensions com el de Conangle que fou construit l'any 1340 i fa 103 metres de llar, 13 d'alçada i consta de 7 arcs.
El Centre d'Acollida Turísita (CAT) de Sallent. S'hi troba una exposició que explica el paper de la vall de Llobregat com un dels eixos pioners de la industrialització catalana. L’espai temàtic explica la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer.


Imatge

El Cogulló. És el poblat ibèric més important del Bages. Situat dalt d’un turó al costat mateix de la Sèquia (i controlant el pas del Llobregat). Era un oppidum (poblat encastellat) defensat per muralles, que fou abandonat en època romana. (Per accedir al recinte cal concertar la visita telefonant al 93 837 09 66)
La zona humida de la Corbatera. Espai situat en un meandre del riu Llobregat, amb les característiques típiques d’una zona humida, on s’hi poden observar les aus pròpies d’aquest ambient.
El Mas de les Coves. Mas de tradició medieval que conserva l’estructura típica d’una casa pairal, amb una torre de defensa que fortificava el recinte. La Sèquia passa per una mina de 321 metres sota el mas.
El bosc de la Sala. És un dels paratges més frondosos per on discorre la Sèquia, format per una illa de vegetació espontània (una roureda amb presència també de pi i alzina). S’ha aprofitat un antic estanyol per adequar-hi una aula en plena natura.
Les cases del sequiaire. Cases on vivia un sequiaire (encarregat del manteniment de la Sèquia). N'hi ha una a Sallent, una a Santpedor i una al Parc de l'Agulla.
Santa Maria i Santa Anna de Claret. Santa Maria és una capella del segle XII molt ben conservada, d’una sola nau amb absis. Al segle XIV s’hi afegí una torre-campanar. Santa Anna és una construcció barroca, construïda entre 1762 i 1769, amb afegits del segle XX. Conserva una imatge del segle XIII, copatrona de la vila de Santpedor.
Els aiguamolls de la Bòbila. Estanys originats artificialment a partir de l’extracció d’argiles d’una antiga bòbila. Un indret molt agradable, que està adequat per passejar i observar, des d’una caseta de fusta, les espècies típiques d’un ecosistema humit, incloent-hi, en èpoques concretes, aus migratòries com ara flamencs. (Per visites guiades posar-se en contacte amb el Parc de la Sèquia).
Ermita i Mas de Sant Iscle. Mas d’origen medieval que és un dels nuclis de poblament més antics del Pla de Bages. S’hi pot visitar l’església pre-romànica i romànica. Actualment acull un celler productor de vins i caves sota la denominació d’origen “Pla de Bages”. (Telèfon: 93 874 38 06)
Sant Benet de Bages. Monestir d’origen romànic, situat en un paratge exuberant al costat del Llobregat. Conjunt heterogeni de diferents èpoques i estils que, al principi del segle XX, va adaptar-se al gust romàntic. Avui constitueix un dels indrets històrics més remarcables de la comarca i es troba en procés de transformació per esdevenir un gran centre cultural, d’oci i d’activitats.


farem parada passat Prats de lluçanes a La Guàrdia
El poble de la Guàrdia és en un cim de la serra de Biure (630 m), i el 2005 tenia 65 h. La població, com la de tot el terme, és disseminada, i celebra la festa major el primer diumenge d'octubre. La parròquia se centrava en l'antic santuari de la Mare de Déu de la Guàrdia i fou establerta l'any 1698 (en depenien Biure i Valloriola). L'església actual del santuari, on s'accedeix per un trencall de la carretera de Puig-reig a Prats de Lluçanès, fou erigida al segle XVIII damunt les restes d'esglésies anteriors. En iniciar-se la guerra civil de 1936-39 va ser malmesa, però la imatge que s'hi venerava, de la Mare de Déu de la Guàrdia, va ser salvada i col·locada al santuari l'any 1941. És una talla de fusta policromada, que data del final del segle XIII o del principi del XIV.









I farem una segona parada a
El castell de Cardona
és un castell d'estil romànic i gòtic situat en un turó al costat de Cardona (Bages). Està considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya.[1] Està situat dalt d'un turó que domina la vall salina i la del Cardener.[2]
Va ser construït a l'any 886 per Guifré el Pilós. Inclou l'anomenada Sala Daurada i la Sala dels Entresòls, on l'any 1534 es va resoldre el plet entre el capellà de Sant Miquel i l'abat de Sant Vicenç. Durant el segle XV, els Ducs de Cardona van ser la nissaga més important de la Corona d'Aragó tot just darrera de la Casa Reial. Per això se'ls anomenava reis sense corona, car disposaven d'extensos dominis territorials al Principat, Aragó i València, i vincles dinàstics amb els casals reials de Castella, Portugal, Sicília i Nàpols.

Imatge

Després de la caiguda de Barcelona el 1714 va ser un dels darrers reductes a lliurar-se a les tropes borbòniques de Felip V,[3] després d'una intensa batalla que va malmetre en bona part les muralles del castell, quan Manuel Desvalls i de Vergós va pactar la rendició i la retirada a Itàlia.
Actualment el castell acull el parador de turisme Ducs de Cardona, i el seu director és Jaume Sebastian. El 27 d'octubre de 2010 va esdevenir el primer parador-museu de Catalunya.[4] Depèn del Museu d'Història de Catalunya.[5]
La seva joia és la torre de la Minyona (del segle XI), de 15 metres d'alçada i més de 10 metres de diàmetre i l'església romànica de Sant Vicenç

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge[/quote]
Imatge

Avatar de l’usuari
Joan XT
Presentats
Entrades: 2641
Membre des de: dc. des. 31, 2008 9:27 pm
Ubicació: LA FIGUEROSA-URGELL

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Joan XT » dv. març 30, 2012 11:32 am

Kpeps...
:bow :bow :bow :bow :bow :bow
Bona introducció
Imatge
DEIXA´M PASSAR QUE SÓC DE CERVERA .... FORÇA 93

Merce
Presentats
Entrades: 1490
Membre des de: dl. ago. 02, 2010 11:19 am
Ubicació: Osona

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Merce » dv. març 30, 2012 1:02 pm

Pep, val la pena que vinguem ?? desprès d'aquesta explicació tant ilustrativa...!!!
La meva terra: Catalunya
La meva parla: el Català
La meva dansa: la Sardana
El meu desigt: la LLibertat

SOM I SEREM. //*// Imatge

Avatar de l’usuari
Xavier
Presentats
Entrades: 4379
Membre des de: dv. juny 18, 2010 4:47 pm
Ubicació: Torelló (Osona)

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Xavier » dv. març 30, 2012 1:02 pm

Moltes gràcies per les explicacions, ets un crack.

No et passés pel cap de fer-nos un examen després perquè et convertirem en un catacrack.

Avatar de l’usuari
Ricmel
Presentats
Entrades: 520
Membre des de: dl. gen. 08, 2007 1:24 pm
Ubicació: Girona

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Ricmel » dv. març 30, 2012 1:29 pm

Kpeps, Déu n'hi do!
BMW R 1250 RT
BMW R 1200 RT
BMW R 1150 R
BMW R 65 monolever
Montesa Cota 247
Montesa Cota 74
Lambretta 175
Rieju 49 TT

Avatar de l’usuari
PEPI600
Presentats
Entrades: 2318
Membre des de: dt. oct. 16, 2007 5:02 pm
Ubicació: Palau-Solità i Plegamans

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: PEPI600 » dv. març 30, 2012 1:36 pm

Moltes gracies per les explicacions Mr. wikpeps :mrgreen: :mrgreen:
Imatge Imatge

Avatar de l’usuari
VMan
Presentats
Entrades: 801
Membre des de: dj. ago. 05, 2010 3:00 am
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: VMan » dv. març 30, 2012 1:53 pm

M'has deixat :shock: :shock: :shock:
KPEPS ALCALDE

Avatar de l’usuari
Eva
Presentats
Entrades: 10516
Membre des de: dg. març 22, 2009 8:49 pm
Ubicació: Torroella de Montgrí

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Eva » dv. març 30, 2012 3:32 pm

Wala, Josep, et troves bé ????

Avatar de l’usuari
650X
Moderador de MTC
Entrades: 2246
Membre des de: dl. gen. 10, 2011 5:21 am
Ubicació: Folgueroles
Contacta:

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: 650X » dv. març 30, 2012 4:00 pm

mu bieng!! quin nivellaso... d'això en dic jo cadira-pc-turisme.

Salut!

Avatar de l’usuari
CMB
Presentats
Entrades: 2728
Membre des de: ds. abr. 10, 2010 4:47 pm
Ubicació: Gironès

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: CMB » dv. març 30, 2012 4:06 pm

Excel·lent!

Gran explicació i documentació!

Poses el nivell molt alt pels següents... :cool:

Gràcies

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Kpeps » dv. març 30, 2012 5:38 pm

[quote user="PEPI600" post="196430"]Moltes gracies per les explicacions Mr. wikpeps :mrgreen: :mrgreen:[/quote]

que no es el wikipedia que ho estudiava al cole,ara fare la llist dels reis godos ,visigodos ,jajajajajajajaja,
Imatge

Avatar de l’usuari
Randy-650
Presentats
Entrades: 14288
Membre des de: dg. gen. 07, 2007 10:20 pm
Ubicació: ®Randy i Montse¶¶¶¶¶Suzuki Bandit 650 SA¶¶¶¶Castellar del Vallès-B¢n

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Randy-650 » dv. març 30, 2012 6:08 pm

Jo el que vull que algú m'expliqui és com coi va anar a parar el lleó al bar aquell, per això del seu nom. Era punt de parada obligatòria pels que anàven a esquiar a Andorra a principis dels 80'.
Jo l'havia vist el lleó, al mig de la gàbia, ben bé al costat del bar. :eyes Suposo que es va morir de vell. Però no entenc com coi va anar a parar allí. Per internet no veig res de res...
La Bandy© (lujoisla dixit) ImatgeImatge
Fundador i soci n* 1 Jo no vaig amb BMW®©

Avatar de l’usuari
Alucinamaripili
Presentats
Entrades: 7579
Membre des de: dg. set. 30, 2007 11:37 pm
Ubicació: Barcelona-Catalunya

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Alucinamaripili » dv. març 30, 2012 6:10 pm

Carai, noi.....quin guia més bo que tenim.

Avatar de l’usuari
Minina
Presentats
Entrades: 2015
Membre des de: dl. oct. 04, 2010 8:07 pm
Ubicació: Cerdanyola del Valles - Nuri

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Minina » dv. març 30, 2012 7:26 pm

:eyes Matricula d'honor :mestre

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Kpeps » dv. març 30, 2012 8:22 pm

[quote user="Randy-650" post="196452"]Jo el que vull que algú m'expliqui és com coi va anar a parar el lleó al bar aquell Jo l'havia vist el lleó, al mig de la gàbia, ben bé al costat del bar. :eyes Suposo que es va morir de vell. Però no entenc com coi va anar a parar allí. Per internet no veig res de res...[/quote]

em sembla que en Tartarin el mototurista de tarascon que duia el lleo al sidecar, un dia el va canviar per uns plats convinats i un diposit de benzina,jajjajajaja,primera noticia que alla hi havia un lleo :eyes :eyes :eyes
Imatge

Avatar de l’usuari
Randy-650
Presentats
Entrades: 14288
Membre des de: dg. gen. 07, 2007 10:20 pm
Ubicació: ®Randy i Montse¶¶¶¶¶Suzuki Bandit 650 SA¶¶¶¶Castellar del Vallès-B¢n

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Randy-650 » dv. març 30, 2012 8:49 pm

[quote user="Kpeps" post="196469"]

em sembla que en Tartarin el mototurista de tarascon que duia el lleo al sidecar, un dia el va canviar per uns plats convinats i un diposit de benzina,jajjajajaja,primera noticia que alla hi havia un lleo :eyes :eyes :eyes[/quote]

Doncs no l'he vist jo vegades el lleó allà, a fora la gàbia, i tothom que parava el cotxe l'hi deia una cosa o altre. Pensa que en sentit Berga es podia entrar-hi, no com ara..... :cool:

Et poso un paint de com estava situat més o menys:

Imatge

Però no pateixis, els del bar ens treuran de dubtes. :mestre
La Bandy© (lujoisla dixit) ImatgeImatge
Fundador i soci n* 1 Jo no vaig amb BMW®©

Avatar de l’usuari
Feisser
Presentats
Entrades: 898
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 6:33 am
Ubicació: Hospitalet de Llobregat

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Feisser » dv. març 30, 2012 9:06 pm


Avatar de l’usuari
Gearbox
Presentats
Entrades: 1591
Membre des de: dj. des. 31, 2009 5:53 pm
Ubicació: Castellolí

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Gearbox » dv. març 30, 2012 10:15 pm

Osti Kpeps !!! d'això si que s'en diu documentar una sortida !!! :shock:

Amb aquesta introducció quasi no ens podrem estar de venir... :razz:

A cal Gearbox entrem en meditació :roll:
BMW K75 RT (en venda)
BMW R1200 RT

Malauradament no ens adonem del que tenim fins que ho perdem...

Avatar de l’usuari
Ra-mon
Presentats
Entrades: 5102
Membre des de: dj. feb. 12, 2009 9:34 pm
Ubicació: Vic - Osona

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Ra-mon » dv. març 30, 2012 10:21 pm

Kpeps, és espatarrant, t'anomenarem cronista oficial de mt.cat :D

Avatar de l’usuari
Vendetta
Presentats
Entrades: 2527
Membre des de: dv. gen. 12, 2007 1:27 pm

Re: Una Mica D'explicacio.........

Entrada Autor: Vendetta » ds. març 31, 2012 12:44 pm

Sort que diu una MICA d'explicaciò...

Jo no sè pas si donar-li matricula d'honor, o no. :mrgreen:

Ja que no he pogut contrarestar les dades.. però semblarien verídiques..

Merci kpeps.

Respon

Torna a “2012”