Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Sortides mensuals de l'any 2013

Moderadors: Airald, Kinder

Respon
Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Kpeps » dl. març 25, 2013 12:05 pm

PARC DE L’AGULLA
La Sèquia de Manresa és una construcció d’uns 26 km, construida entre 1339 i 1383, que condueix l’aigua del Llobregat fins Manresa. L’aigua es pren a partir d’una resclosa a peus del castell de Balsareny, i es condueix pel canal tot travessant els termes de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, fins arribar finalment a aquest parc de l’Agulla, des d’on es distribueix per diversos canals secundaris.

Imatge

La presa del llac es va construir el 1966 i va entrar en servei l’any 1974, després de ser revestit totalment amb lloses de formigó. El llac té una superfície de 64.000 m2 i una capacitat de 200.000 m3 que assegura una reserva per a Manresa per més d’una setmana.

Imatge

Les principals funcions que té el llac de l’Agulla són: la reserva d’aigua en cas de produir-se una avaria al canal i en cas d’obres, la regulació diària del consum que s’aconsegueix en omplir-se a la nit i buidar-se durant el dia, i la seguretat per a l’ús de l’aigua. El llac està enllaçat directament amb la planta de tractament de Dipòsits Nous mitjançant una canonada. Alhora, el llac-reserva està envoltat per un parc de sis-cents vint-i-vuit arbres de vint espècies diferents i, a més, s’hi poden practicar algunes activitats esportives relacionades amb l’aigua.

Imatge

Curiositats
Sense la seva construcció dificilment es podria entendre en primer lloc la solució de la sequera que va patir la ciutat al segle XIV i en segon terme l’abastiment d’aigua que va propiciar la moderna industrialització de Manresa.

Latitud: 41º 44' 54.7" N Longitud: 1º 50' 31.24" E
Latitud: 41.748527 N Longitud: 1.842012 E
Població: Manresa

voltarem per las muntanyes de Montserrat

Montserrat és un massís muntanyós de Catalunya força prominent que ha destacat en la tradició catalana gràcies a, d'entre altres motius, una geologia i topografia pròpies molt característiques, que han estat valorades estèticament de forma positiva. Situada a cavall de les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca el Monestir de Montserrat, una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada.

Imatge

El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i precisament aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l'instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l'altra, que fan pensar en dents de serra. Precisament en les representacions heràldiques, Montserrat apareix com un grapat de muntanyes d'or sobre camper de gules, amb una serra d'or tallant-les pel damunt. També és anomenada així l'illa de Montserrat situada al Carib, anomenada per Cristòfol Colom el 1493, la qual també té una serralada extensa de muntanyes.

Imatge

Com a advocació mariana, Montserrat també és usat com a nom propi femení, habitualment abreujat Mont, Montse, Muntsa, Serrat o Rat. Fins al segle XIX també va ser un nom propi masculí.

Imatge

Tambe pararem a Mura

Imatge

El municipi de Mura té un territori trencat per serres i fondalades, amb boscos abundants de pins, alzines i roures, fonts nombroses i indrets pintorescos. La població s'agrupa majoritàriament en el poble de Mura, presidit per l'església de Sant Martí, romànica i ben restaurada, de la qual destaquen els absis per les seves arcuacions ornades amb capitells.

Imatge

Mura forma un conjunt agradable de placetes i carrerons empedrats, i de cases de pedra, moltes de les quals han estat preparades per a vacances o estades de cap de setmana, a causa de l'interès de l'entorn i de les possibilitats que ofereix l'immediat parc natural. Prop de Mura, en un marc de masies escampades, destaca l'insòlit paratge del Puig de la Balma, amb edificis construïts dins d'una gran balma que acull un petit museu i un centre agroturístic.
Als afores del poble hi ha l'església de Santa Creu de Palou, d'estil romànic.

Imatge
Termes municipals limítrofs:

Imatge

I l’ultima parada la farem a L'estany

L'Estany és un poble, cap del municipi del mateix nom, administrativament adscrit a la del Bages, tot i que oficiosament adscrit a la comarca del Moianès [2][3] reivindicada[4] des de fa temps pels moianesencs. És al nord del centre de la comarca del Moianès, i a l'extrem nord-est de la del Bages, al límit amb Osona. Eclesiàsticament pertany al Bisbat de Vic i al partit judicial de Manresa, ciutat de la qual depèn des del punt de vista de l'administració d'hisenda.

Imatge

La major part del terme municipal de l'Estany està formada per la plana on hi havia hagut l'estany que va donar nom al poble, que està arrecerat al nord pel serrat del Puig de la Caritat. S'alça a la vora d'on hi havia l'estany, ja desaparegut, que havia estat un bon lloc per a la caça des de temps prehistòrics. En èpoques de forta secada, les aigües de l'estany baixaven de nivell i creaven aiguamolls que constituïen un bon entorn per diverses aus, com els ànecs.
El 1554 l'abat Carles de Cardona manà construir la Mina per tal d'escórrer les aigües de l'estany. La intenció era evitar que l'aigua estancada fes proliferar insectes que escampessin epidèmies de paludisme. En aquells anys hom culpava l'aigua de l'estany de la insalubritat de la zona. L'estany fou finalment dessecat l'any 1570. La mina fou allargada l'any 1735, probablement perquè es mostrà insuficient.
Tot i així, l'antiga conca lacustre de l'estany encara es torna a entollar en èpoques de grans pluges, com per exemple l'any 1969, que es va omplir fins a vessar.[5]
A ponent de la conca de l'Estany hi ha una zona orogràficament molt accidentada, organitzada a partir de les valls que formen el torrent del Gomis i el Riu Sec, afluents de la Riera de Malrubí i, a través d'ella, del Llobregat. Al nord hi ha la conca de la Riera de l'Estany i a llevant, la de la de Postius, que aflueixen, totes dues, a la Riera d'Oló, afluent de la Gavarresa, també de la conca del Llobregat.

I en acavat pararem a dinar a Gaia
Gaià compta amb una gran varietat de temples religiosos. La majoria són construccions de l’Edat Mitjana entre els segles X i XII i d’estil romànic. Però també hi ha algunes construccions datades posteriorment, concretament de l’Edat Moderna. Aquestes però, són menys nombroses.

http://www.gaia.cat/turisme/llocs-i-rutes.php

Imatge

Rectoria de Santa Maria de Gaià

Aquest edifici és important per la seva decoració. Aquest fa referència a elements vegetals i arquitectònics. La seva decoració i dimensions ens mostren el poder que tenia temps anteriors.
En aquesta rectoria hi vivia un nombre d'uns sis o set rectors de les rodalies que tenien el poder de diversos alous de Gaià.

Imatge

Imatge

Imatge

El Comunidor de Gaià és un petit edifici en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, on s'hi accedeix a través de sis simples esglaons. És una petita edificació del segle XVI d'uns nou metres quadrats amb una gran obertura a cada costat, des d'on s'observa una excel•lent vista de l'entorn. A l'interior, al centre, hi ha un pilar i, als costats, dues piques d'aigua beneïda.
El feien servir els sacerdots per comunir les tempestes i les pedregades; és a dir, per pregar, amb oracions litúrgiques, perquè no es fessin estralls. El comunidor de Gaià es va restaurar el 9 de febrer de 1997 i és un dels pocs edificis d'aquest tipus que es conserva a Catalunya.

Imatge
Kpeps l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. març 25, 2013 12:07 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Imatge

Avatar de l’usuari
Xavier
Presentats
Entrades: 4379
Membre des de: dv. juny 18, 2010 4:47 pm
Ubicació: Torelló (Osona)

Entrada Autor: Xavier » dl. març 25, 2013 12:18 pm

Que bé, passarem per Mura. Com lo tio Pep: Lo tio Pep s'en va a Mura, Tio pep !

Caram quina explicació més acurada... això sí, el dia de la sortida no et pensis fer preguntes i posar nota eh?

Gràcies nano, sempre t'ho curres molt.

Fins aviat.

Avatar de l’usuari
Paco64
Presentats
Entrades: 620
Membre des de: dc. gen. 02, 2013 6:19 pm
Ubicació: Barcelona

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Paco64 » dl. març 25, 2013 12:25 pm

Muy currado, si señor!!
Asi da gusto.

:okcat

Avatar de l’usuari
Jaumeusart
Presentats
Entrades: 394
Membre des de: dg. gen. 08, 2012 11:02 am
Ubicació: les Masies de Voltregà

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Jaumeusart » dl. març 25, 2013 12:40 pm

Bona esplcacio ja casi hem fet la ruta
Ens hoi veuerm

Avatar de l’usuari
Joserra
Presentats
Entrades: 221
Membre des de: dt. gen. 08, 2013 11:21 pm
Ubicació: Barcelona

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Joserra » dl. març 25, 2013 12:58 pm

Bona explicwcio, i bones fotos
amb ganes de veure- :jajacat les en directe

Avatar de l’usuari
Dodo
Presentats
Entrades: 1101
Membre des de: dl. nov. 10, 2008 10:28 pm
Ubicació: Montcal-Canet D'Adri

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Dodo » dl. març 25, 2013 3:13 pm

Ja tindrem temps de veura-ho tot??
De ben segur que el Kpeps ja ha fet la prèvia? :birracat
Dodo l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. març 25, 2013 3:13 pm, en total s’ha editat 1 vegada.

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Kpeps » dl. març 25, 2013 4:15 pm

[quote user="Dodo" post="232378"]Ja tindrem temps de veura-ho tot??
De ben segur que el Kpeps ja ha fet la prèvia? :birracat[/quote]

de veure-ho tot no se,a cop de pitu :okcat si tu sapiguesis...cada cop que la faig em perdo a un lloc o altre :b9 :b9 :b9 :b9
Imatge

Avatar de l’usuari
Ricmel
Presentats
Entrades: 520
Membre des de: dl. gen. 08, 2007 1:24 pm
Ubicació: Girona

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Ricmel » dl. març 25, 2013 10:02 pm

Quins llocs tant interessants! Molt ben triat i documentat Kpeps. :okcat

Aquesta no me l'hauria de predre. :jajacat
BMW R 1250 RT
BMW R 1200 RT
BMW R 1150 R
BMW R 65 monolever
Montesa Cota 247
Montesa Cota 74
Lambretta 175
Rieju 49 TT

Avatar de l’usuari
Albert
Presentats
Entrades: 7280
Membre des de: dg. gen. 07, 2007 9:42 pm
Ubicació: Tarragona

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Albert » dt. març 26, 2013 8:25 am

Holaaaa,

Merci Josep per tan acurada i detallada explicació !!!!


:okcat
Sort,

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Kpeps » dt. març 26, 2013 9:52 am

si una cosa m'agrada de Mototurisme a part de la seva gent,es els indrets per on es pasa a les sortides,si ti fixes a part dels paisatges que sempre son macos,es que veus coses força curioses,per exemple,el comunidor de Gaia,que el coneixia fa temps,a la sortida de fa dos anys per terres Gironines que vem anar per uns camins,en vaig veure un de comunidor i aixi moltes mes coses,celebro que us hagi agradat :birracat
Imatge

Avatar de l’usuari
ErnesTDM
Presentats
Entrades: 1308
Membre des de: dg. abr. 04, 2010 10:49 pm
Ubicació: Arenys de Munt

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: ErnesTDM » dc. març 27, 2013 6:50 pm

Respecta al nom de Montserrat, hi havia un mariner a Arenys que es deia Montserrat. Jo el vaig conèixer que ja era gran, va morir cap els principis dels '80. La curiositat d'aquest mariner era que no tenia mai fred, i sempre anava amb samarreta "imperi", inclòs a l'hivern, d'aqui el sobremon d'en "Samarretes". L'únic dia de l'any que es mudava i es posava americana era el dia del patró d'Arenys de Mar, Sant Zenon.

Perdoneu pel "rollu", però m'ha fet gràcia recordar aquest personatge.

Avatar de l’usuari
Pirata
Presentats
Entrades: 271
Membre des de: dv. des. 14, 2012 5:47 pm
Ubicació: Santa Eulàlia de Ronçana
Contacta:

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Pirata » dv. març 29, 2013 9:14 pm

Imatge
Hey Kpeps molt interesant e instructiu tot el que ens fas saber. Aixi dona gust fer sortides.
Felicitats... t'as fotut una bona currada.
:okcat
Pirata l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. març 29, 2013 9:57 pm, en total s’ha editat 1 vegada.

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Kpeps » dv. març 29, 2013 10:11 pm

[quote user="ErnesTDM" post="232515"]Respecta al nom de Montserrat, hi havia un mariner a Arenys que es deia Montserrat. Jo el vaig conèixer que ja era gran, va morir cap els principis dels '80. La curiositat d'aquest mariner era que no tenia mai fred, i sempre anava amb samarreta "imperi", inclòs a l'hivern, d'aqui el sobremon d'en "Samarretes". L'únic dia de l'any que es mudava i es posava americana era el dia del patró d'Arenys de Mar, Sant Zenon.

Perdoneu pel "rollu", però m'ha fet gràcia recordar aquest personatge.[/quote]

son anecdotes curioses dels pobles :birracat :birracat
Imatge

Avatar de l’usuari
MontseR
Presentats
Entrades: 511
Membre des de: dt. març 27, 2012 1:03 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: MontseR » dv. març 29, 2013 10:53 pm

Molt bé Josep :okcat , una informació molt interessant, sempre és bo saber una mica d'història dels llocs tant macos que passem en la ruta amb moto :form , i amb aquesta explicació tan ben feta aprenem coses que no sabiem :nou

Ens veiem :birracat
A tota nació li correspon per naturalesa la seva sobirania. Ramon Llumà

Avatar de l’usuari
Vendetta
Presentats
Entrades: 2527
Membre des de: dv. gen. 12, 2007 1:27 pm

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Vendetta » dv. març 29, 2013 11:32 pm

Sense ánims de tocar els webs, sols lo just i necessari.. :b9 I sense excloure'm de felicitar-te per la feina.

No passareu per carretera?
La carretera quin asfalt tindrà? Quan es va construir?

D'on extraieren la pedra per fer el quitrà d'aquestes?

Jo com que no hi podrè vindre, és per viure-ho mès. :mrgreen:

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Una Mica D'explicacio De Per On Pasarem.....

Entrada Autor: Kpeps » ds. març 30, 2013 8:24 pm

[quote user="Vendetta" post="232612"]Sense ánims de tocar els webs, sols lo just i necessari.. :b9 I sense excloure'm de felicitar-te per la feina.

No passareu per carretera?
La carretera quin asfalt tindrà? Quan es va construir?

D'on extraieren la pedra per fer el quitrà d'aquestes?

Jo com que no hi podrè vindre, és per viure-ho mès. :mrgreen:[/quote]

res,home,res...tu demana que jo contesto :gathering per carretera no passarem,tot camins rurals,el Bages,ja saps.....ni llum ni electricitat...encara.......o sigui que asfalt res de res......amb lo que recaudem d'aquetsa sortida......asfalt no en posarem,pero un pabello nou pel Basquet Manresa aixo segur :b9 :b9 :b9 ah !!! si t'acaves apuntant...li fiques unes rodes de tacs a la Pan i triunfaras com el Rei Pere III :birracat :birracat :birracat
Imatge

Respon

Torna a “2013”