Els Fusos Horaris i La Política

Espai per humor i altres temes

Moderadors: Airald, Kinder

Respon
Avatar de l’usuari
Toni Wan Kenobi
Presentats
Entrades: 874
Membre des de: dl. maig 02, 2011 4:30 am
Ubicació: Aquí

Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Toni Wan Kenobi » dl. abr. 11, 2016 9:18 am

Potser aquest post, tot i estar a l'apartat "Cerveseta", sigui massa "incòmode" o "políticament incorrecte", en aquest cas entendré sense cap problema la seua "desaparició".

Dit això, pas a exposar el que m'ha passat pel cap:

A Europa, hi ha diferents fusos horaris segons la situació geogràfica de cada país; així doncs, els països més a l'Oest, com Portugal i el Regne Unit, utilitzen l'anomenat WET (Western European Time o Horari de l'Oest d'Europa), Alemanya utilitza el CET (Central European Time o Horari Central Europeu) també utilitzat per França, Itàlia i molts altres; més a l'Est, països com Romania o Bulgària utilitzen el EET (Eastern European Time o Horari de l'Est d'Europa) per trobar-se en l'extrem oriental del territori Europeu.

La qüestió és: Per què a Espanya (que per molt que em sàpiga greu inclou encara a Catalunya) utilitzem el CET?

Per respondre a aquesta pregunta cal aclarir que més que CET hauríem dir-li (en aquest cas particular) FFHT ... i us preguntareu: "Que dimonis és el FFHT?" ... Doncs és ni més ni menys que el "Franco 's friend Hitler Time "o" Horari d'Hitler l'Amic de Franco ".

Perquè em refereixo a aquest fus horari de manera tan especial? doncs perquè a aquesta zona geogràfica d'Europa li correspondria el WET per la seva situació geogràfica ... ara algú dirà: "Però França també està bastant a l'Oest no?"; si, és cert, però fixeu-vos que la major part del territori de França es troba a l'Est del Meridià de Greenwich mentre que en el cas espanyol és al contrari, així doncs si geogràficament correspon el WET i tenim el FFHT és perquè el dictador així ho va voler per semblar-fins en això al seu amic el megadictador.

Bé, ja hem aclarit l'origen etimològic del nou acrònim; ara vaig a anar una mica més enllà, a donar una altra "volta de rosca", perquè es manté aquesta aberració horària? ... la resposta es em fa difícil, però així, d'entrada, se m'ocorren dos motius: 1 .- Encara queda molt "nostàlgic" en llocs estratègics de la vida pública d'Espanya (que per molt que em sàpiga greu inclou fins i tot a Catalunya), 2.- Encara que Catalunya es trobi lleugerament a l'Est del Meridià de Greenwich, "la caverna" prefereix "estar molt fotuda" per tal de que els catalans estiguem "una mica fotuts".

Que a gust m'he quedat !!
Salut amics.
Salut i kilòmetres!!!
Toni
:cathola

Avatar de l’usuari
Toni Wan Kenobi
Presentats
Entrades: 874
Membre des de: dl. maig 02, 2011 4:30 am
Ubicació: Aquí

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Toni Wan Kenobi » dl. abr. 11, 2016 9:24 am

Perdoneu me, no he posat el mapa il·lustratiu...

Imatge
Salut i kilòmetres!!!
Toni
:cathola

Avatar de l’usuari
JosepM
Presentats
Entrades: 266
Membre des de: dc. oct. 09, 2013 10:16 pm
Ubicació: Valls

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: JosepM » dl. abr. 11, 2016 5:46 pm

Doncs a mi em sembla bé que tinguem l'horari que tenim.

Fem les coses si fa no fa simultàniament amb els anglesos, que tenen la mateixa hora solar, A ells els seus rellotges els marquen una hora menys, i què?
Fem les coses (àpats, escoles,...) si fa no fa una hora més tard que els italians. Vaja, a la mateixa hora solar (la nostra és una més). I què?

Personalment trobo més convenient no haver de canviar hores per anar a Perpinyà, i fer les activitats d'acord amb l'hora solar, marqui el que marqui el rellotge.

Josep

Avatar de l’usuari
Canopus
Presentats
Entrades: 63
Membre des de: ds. gen. 23, 2010 9:34 pm
Ubicació: Selva

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Canopus » dt. abr. 12, 2016 12:22 am

Molt interessant i bo es saber-ho.
El cas es que "modernitzant" els termes , la península ibèrica podria acollir-se a un "Western Continental Time" equivalent al "Central European Time" per tal de no quedar "despenjats" de la resta dels nostres veïns. (I de passada deixar mes aïllats si cal els Anglesos i el seu "Brexit" !)
Geogràficament , estaríem en línia amb el Fus horari d'Anglaterra + 1
IBA Member nr.48911
Per a un home amb imaginació , un mapa ès una finestra a l'aventura. (Sir Francis Chichester)[/b]

Avatar de l’usuari
Toni Wan Kenobi
Presentats
Entrades: 874
Membre des de: dl. maig 02, 2011 4:30 am
Ubicació: Aquí

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Toni Wan Kenobi » dt. abr. 12, 2016 8:13 am

Canopus ha escrit: ..//.. (I de passada deixar mes aïllats si cal els Anglesos i el seu "Brexit" !)
Geogràficament , estaríem en línia amb el Fus horari d'Anglaterra + 1
Doncs... que vols que et digui? A mi aquesta Europa em te mooooooolt decebut... Hi ha quatre "galifardeus" que fan i desfan sense cap mena de control, l'únic que votem son els representants a un "Parlament Europeu" controlat per quatre buròcrates controlats per els "galifardeus" abans esmentats i completament inoperant (el parlament), molta "regulació" per regular coses que funcionaven millor abans de ser regulades, una Europa cada cop menys social (si es que encara ho pot arribar a ser més), menys solidària i més en mans de uns pocs oligarques, una Europa corrupte, una Europa que intenta proveir se d'una constitució aprovada "d'amagatotis" perquè es tant injusta i inútil que cap ciutadà la votaria afirmativament... voleu que continuï?

Està molt clar (per a mi) que en relació a Espanya el "Catxit" es absolutament justificat històrica, cultural i econòmicament... però pot ser també ens convindria un "Catxit" d'Europa...

AAAHHH L'ECONOMIA!!!!! no ens enganyem... quins problemes tenen Noruega o Suïssa amb les seves relacions amb Europa...? Doncs ja està contestat lo de AAAHHH L'ECONOMIA!!!!

AAAHHH LA LLIURE CIRCULACIO!!!!! no ens enganyem... quins problemes tenen els noruecs o els suïssos per circular i treballar a Europa? bastants menys que els Romanesos (que son membres de la Unió Europa) Doncs ja està contestat lo de AAAHHH LA LLIURE CIRCULACIO!!!!

Si hi ha un "Brexit" poca cosa canviarà al Regne Unit i a Europa, si hi ha un "Catxit" molta cosa canviarà a Catalunya, molta a Espanya i poca a Europa; segur que els quatre "galifardeus" abans esmentats estan treballant per tal de evitar el dos o tres "Exits" i també tenen tot planificat per si es produeix un, dos o els tres "Exits" :-D :-D :-D

Salut i quilòmetres... Europeus, Anglesos o de a on sigui!!

;-)
:-)
Salut i kilòmetres!!!
Toni
:cathola

Avatar de l’usuari
Jordi
Presentats
Entrades: 3102
Membre des de: dt. oct. 07, 2008 10:22 pm
Ubicació: El Vallès Occidental

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Jordi » dt. abr. 12, 2016 9:19 am

Toni,

Tens tota la raó. Sense entrar en qüestions polítiques o morals, sinó tan sols geogràfiques, nosaltres hauríem d'estar al fus WET. Hi va haver una època de la meva vida en la qual, per qüestions laborals, tenia tractes amb el Marroc. Doncs bé, durant sis mesos l'any, cada cop que agafava el ferri des de Tarifa a Tànger (14 quilòmetres), havia de retardar DUES HORES!!! :catcrazy :catcrazy atès a que el Marroc no fan canvi d'horari estiu-hivern (amb això son mes llestos que nosaltres).
Una curiositat: Comentat el tema amb una gent de lesIlles Canàries, em van comentar que si algun cop la península passés a formar part del WET (excepte a Portugal, on ja hi son) els canaris continuarien retardant una hora, ja que els seus experts van estudiar i considerar que la expressió "UNA HORA MENOS EN CANARIAS", els aporta molta publicitat a nivell global i atrau moltíssims turistes (per semblar un destí allunyat i tropical).

Ara bé, em sembla que a tu, que deus volar a Alemanya cada dia, canviar al WET et suposaria mes molèsties que avantatges, no és aixi?

Jordi "Prony"
Enviat des del meu zapatófono i Tapaquè??

Avatar de l’usuari
Kpeps
Presentats
Entrades: 8181
Membre des de: dc. oct. 14, 2009 5:41 pm
Ubicació: Manresa

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Kpeps » dt. abr. 12, 2016 9:42 am

encara que no tingui res a veure amb el tema horari,jo aconsellaria veure una serie per youtube que es diu : oh Europa,encara que sigui de catxondeo ,demostra clarament el perque mai sera una unio Europea,massa topics i diferencias entre uns paissos i uns altres i el idioma que ens separa a tots,per mi lo del canvi horari ja esta be i encara diria mes,a l'estiu amb lo tard que es va a dormir,allargaria alguna hora mes per aprofitar la tarda nit.
Imatge

Avatar de l’usuari
Steelman
Presentats
Entrades: 14809
Membre des de: ds. gen. 06, 2007 10:50 am
Ubicació: Reus - CATALUNYA
Contacta:

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Steelman » dt. abr. 12, 2016 10:31 pm

De fet a Catalunya ja estem en el Fus horari que ens pertoca.
Seria la resta de la peninsula que hauria de posar-se com POrtugal i Regne unit
Ex ...moltes coses

Avatar de l’usuari
Toni Wan Kenobi
Presentats
Entrades: 874
Membre des de: dl. maig 02, 2011 4:30 am
Ubicació: Aquí

Re: Els Fusos Horaris i La Política

Entrada Autor: Toni Wan Kenobi » dc. abr. 13, 2016 4:18 pm

Steelman ha escrit:De fet a Catalunya ja estem en el Fus horari que ens pertoca.
Seria la resta de la peninsula que hauria de posar-se com POrtugal i Regne unit
Es una manera de veure ho, però si ho pensem una mica més :catpensant , ens adonarem que ens correspon el Fus Horari que fa servir el Regne Unit.

Si m'ho permeteu exposaré el per que de la meva afirmació (que es completament personal... eh? -grin )

Com tots sabem, el sol recorre 15 graus de longitud en 1 hora, això vol dir que Catalunya queda dintre del tram de longituds entre el Oest 7º 30' i el Est 7º 30' que es el que defineix la hora solar GMT menys 30 minuts fins a més 30 minuts, si a això apliquem la correcció horària d'estiu per estalvi d'energia, ara a Catalunya li correspondria GMT+1 com a hora local.

Clar que això es el meu punt de vista (i de molts geògrafs i astrònoms) -wink
Salut i kilòmetres!!!
Toni
:cathola

Respon

Torna a “Cerveseta”