
Avui molta gent ha sentit a parlar de guifi.net, que si una xarxa ciutadana, que si accés a internet gratis, etc.
Intentaré explicar-ho una mica.
guifi.net no és internet gratis, per sortir a Internet algú ho ha de pagar ;)
Arribarà un dia que guifi.net estarà dins a internet, s'haurà de pagar igualment per tal de ser-hi però no com ara que cadascú paga cada més una connexió ADSL a la companyia del telèfon (una connexió ridícula a un preu carissim).
guifi.net és una xarxa d'ordinadors.
En diem lliure, oberta perqué: tothom és lliure de connectar-s'hi i aportar-hi continguts, oberta per que tota la xarxa es pot veure, es monitoritza minut a minut, es pot saber i com funciona, es pot participat per millorar-la.
Una xarxa no serviria de res sense continguts.
A guifi hi ha els continguts que la gent lliurament i aporta: servidors web i de correu, ftp, centraletes de veu, càmares web, estacions meteorlógiques i, ... accés a internet.
L'accés a internet normalment els proporcionen els ajuntaments mitjançant uns servidors (proxys) que en controlen l'us per fer-ne un conum responsable (navegar, correu, messenger, etc) i no funcionen els programes p2p a internet (amb un parell de mules amorrariem una adsl per un hi poden navegar un centenar de persones en un moment donat).
La xarxa guifi.net funciona a tot arreu on hi hagi gent interessada a fer xarxa.
El gruix de la xarxa es concentra a Osona però hi ha xarxa a molts llocs de Catalunya.
Ara fa un any vam crear la «Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net» per tal de promoure la construcció i us de xarxes de comunicació, el dret universal i gratuït a la informació, fomentar el dret a standards tecnològics oberts, generar plataformes de col·labiració entre els particulars, empreses i institucions, etc.
La xarxa no la porten «nosaltres», la crean els mateixos interessats.
Normalment algú té un punt d'accés proper i s'hi connecta fent una instal·lació simple (node client), aquí s'explica com fer-ho.
Després altre gent que no veu l'AP però veu visualment l'usuari anterior parla amb aquest i es posen d'acord per ampliar el «node client» i crear un «supernode» amb capacitat per crear un enllaç cap a la troncal i posar antenes per donar cobertura a tot el voltant.
Així i de mica en mica es va ampliant la xarxa.
A altres llocs més llunyans de la troncal no veuen ningú però volen crean xarxa. Busquen un punt elevat, normalment els campanars de les esglésies i es posen d'acord amb el rector (el bisbat de Vic està connectat a guifi.net
Aquesta «illa guifi»un dia o altre s'apropa a altres illes i s'amplia la xarxa fins que finalment es connecta al gruix de la xarxa, p.ex. al Penedès han estat fent xarxa pel seu cantó i fa tres o quatre mesos que estan connectats al troncal (p.ex. des de Ripoll es pot fer pings a aparells al Penedès).
A la web de guifi.net podreu trobar molta més informació,
A l'apartat de mapes veureu fins on arriba la xarxa.
Aquí hi podreu veure els nodes agrupats per comarques.