Reflexio: Els catalans claudiquem??

Espai per humor i altres temes

Moderador: Airald

Respon
Avatar de l’usuari
Steelman
Presentats
Entrades: 14817
Membre des de: ds. gen. 06, 2007 10:50 am
Ubicació: Reus - CATALUNYA
Contacta:

Reflexio: Els catalans claudiquem??

Entrada Autor: Steelman » ds. oct. 31, 2009 10:22 am

He trobat aquest fragment en aquest blog (http://pipomoncat.wordpress.com/2008/01 ... a-llengua/)

Crec que es interesant de llegir i reflexionar ;)
En qualsevol cas, vull fer una reflexió que crec que és compartida per molta gent: en la perdurabilitat del català, per sobre de la cosa política està la influència del dia a dia. I en aquest partit hi juguem tots.
L’altre dia vaig viure un episodi que segurament heu protagonitzat molts de vosaltres. Vaig anar a un restaurant i em vaig dirigir al cambrer en català. Ell em va respondre en castellà. I no tinc res a dir sobre això; ans al contrari, que parli la llengua que vulgui i sàpiga. Però jo, automàticament, vaig canviar d’idioma.
Per què, a les primeres de canvi, quan algú ens parla en castellà, molts de nosaltres automàticament canviem d’idioma i tornem al castellà? Per què als patis de les escoles es parla majoritàriament el castellà? Per què és tant difícil viure un dia sencer íntegrament en català a una ciutat com Barcelona que és la capital del país, encara que sembli mentida? Doncs crec que té molt a dir el tret claudicant dels catalans. Som així, claudicants. Ens han fet claudicants, fins el punt que no trobem bé parlar en la nostra pròpia llengua, si hi ha algú que ha triat parlar-nos en la llengua que ell ha volgut malgrat que entengui el català i, en molts casos, el parli. La nostra llengua es mereix un tracte millor per part de nosaltres. El català no es morirà si tu i jo el parlem. Si tu i jo tenim cura d’ell, com els espanyols tenen cura del seu idioma.


tb he trobat aquesta web que es intersant ;)
http://www.flog.cat/?sc=viuencatala&sb=situacions
Ex ...moltes coses

Avatar de l’usuari
Bravo
Presentats
Entrades: 985
Membre des de: ds. abr. 28, 2007 10:47 pm
Ubicació: Viladecans

Re: Reflexio: Els Catalans Claudiquem??

Entrada Autor: Bravo » ds. oct. 31, 2009 10:40 am

Penso que generalitzar és sempre injust. Jo, tots ho sabeu, sòc andalús de neixement, i parlo el català (almenys ho intento). A feina, quan despenjo el telèfon, faig la salutació en castellà, però quan sento el "Bon día", canvio inmediatament d'idioma i m'expresso tranquilament en català. Vol dir això que els castellano-parlants d'Andalucía i que han viscut gairebé tota la seva vida a Catalunya som claudicants?.

Penso que, més que un tema de claudicació general, és un assumpte d'actitud personal davant de la realitat d'una llengua que ha sigut dominant i excloent durant molts i molts anys, i d'una llengua que ha sigut dominada durant molts anys, però que no té per què seguir sent-ho, malgrat que, segons la meva opinió i malauradament, ha sigut moltes vegades utilitzada políticament des del victimisme.
NI DIOS NI AMO

[img align=left]http://www.meteoclimatic.com/pastilla/E ... 08840E.gif[/img]

Avatar de l’usuari
XeviDL650K8
Presentats
Entrades: 64
Membre des de: dg. jul. 13, 2008 11:07 pm
Ubicació: Manresa

Re: Reflexio: Els Catalans Claudiquem??

Entrada Autor: XeviDL650K8 » ds. oct. 31, 2009 1:11 pm

Si que claudiquem, ja no nomès amb el castellà sinó amb els altres idiomes, sembla que perdem el cul per fer-nos entendre sempre que algú ens parla amb un idioma que no és català. Personalment crec que és un tret diferencial català, sempre volem quedar bé.

El que per mi em preocupa i em rebenta és el següent; tothom t´'he dret a parlar amb la llengua que li sigui més còmode o que li vingui més de gust sempre i quan i pugui haver diàleg, però jo també tinc dret, a Catalunya, a que se'm entengui en català allà on vagi, per la qual cosa la coneixença del català ha de ser obligatòria. No entenc, per exemple les empreses que en el seu personal dedicat a tractar directament amb el públic no els hi exigeixen el català, estic fart de trucar a Barcelona per temes de feina i no ser atès en català.

Pel que diu en Bravo sobre el victimisme, jo crec que és més un tema de concepte, si a catalunya no defensem el català no ho faran a altres llocs, i els qui ho hem de fer sóm els catalans, la gent que viu i treballa a Catalunya. Ara bé, també crec que hi ha hagut cops que no s'ha explicat la idea i ha semblat una imposició o senzillament ha sigut un tema electoralista.

Respon

Torna a “Cerveseta”